LEGENDEN

 

 


 

WAAR ? 
WAAROM ? 
BOUWWIJZE 
CONTACT 
MODERN 
LEGENDEN 

Diverse legendes zijn ontstaan over deze bizarre schepsels. Weet je er nog meer? Laat het me a.u.b. weten. Ik neem ze graag op.
 

 

De Dom van Keulen zou door God voorzien zijn van waterspuwers.
De koster had om Gods hulp gevraagd bij het verwijderen van lastige demonen en monstertjes die juist zijn kerk hadden uitgekozen om op te spelen. God heeft ze in steen veranderd zodat ze het goede water konden uitspuwen.

 

Gargoulle zou de naam zijn van een legendarische draak die leefde in een grot bij de Seine. Hij liet schepen vergaan en liet de stad Rouen meermalen onderlopen. Eens per jaar, om de draak gunstig te stemmen, ontving hij een slachtoffer om op te eten. Aartsbisschop St. Romanus heeft hem, volgens de vertellingen, in de 7e eeuw verslagen. Hij eiste van de bewoners dat zij zich lieten bekeren en een kerk zouden bouwen. Hij verbrandde het lichaam van de draak. De hals en kop wilden echter niet vergaan (die waren aan vuur gewend, niet waar). Deze werden aan de stadsmuur bevestigd en zo ontstond het voorbeeld voor de latere gargoyles.

 

Bronnen zouden vroeger voorzien zijn van afzichtelijke en monsterlijke waterspuwers om, zo dacht men, de boze geesten af te schrikken iets met het water uit te halen.

 

 

 

 

 

 

Els/2005-2020