MODERN

 

 


 

WAAR ? 
WAAROM ? 
BOUWWIJZE 
CONTACT 
MODERN 
LEGENDEN 

Diverse van dit soort wezens komen in hedendaagse literatuur, (fantasy)romans, films, kunst en spelletjes voor. Gargoyles, maar ook "nieuwere" wezens zijn beroemd geworden door "op te treden" in films als "De Klokkenluider van de Notre Dame", attracties als die van de Efteling (Spookslot) en voor te komen in boeken als "Frostwing" van Richard A. Knaak of de wereld van Terry Pratchet (Downspout en Pediment uit Ankh-Morpork (Discworld). En ... laten we vooral de Harry Potter-boeken niet vergeten!

Tevens treffen wij deze wezens aan op terrassen en in tuinen, decoratief of als waterspuwer.
Zijn het wachters en bewakers, zoals de vogelverschrikkers in het veld?

Hieronder wat voorbeelden:
Als u uitleg c.q. informatie over enkele mythologische wezens wilt, kijk dan op
deze pagina.
 

 

Dit is een spannend boek over de eeuwenoude, maar er nog steeds goed uit ziende, Grigori Nicolau die behoorlijk wordt "lastig gevallen" door de gargoyle Frostwing. Echt een aanrader voor de fantasy-liefhebber (zie rechts).
Richard A. Knaak heeft ook boeken voor de Dragonrealm Series geschreven, zoals Firedrake, Wolfhelm en Shadow Steed.

Ook spannend zijn de boeken over de tovenaarsleerling Harry Potter van J.K. Rowling. Op/aan de tovenaarsschool Hogwarts bevinden zich diverse gargoyles (zie de toren onderop deze foto).  In de film 'Harry Potter and the Goblet of Fire" verschijnen enkele waterspuwers in beeld!

 

Vroeger en ook nu worden dit soort wezens uitgebeeld om de tuin of het terras te versieren.

* Rene de Goede maakt ze zelf, zie zijn site: http://www.waterspuwers.nl

* Carla en Andre Tibo ook, van mineraal/kunsthars composiet. Zie hun site Tibo gargoyles.

* Coco Benschop maakt naast sieraden ook gargoyles en maskers.

Ook worden ze gerestaureerd c.q. gebeeldhouwd, zie hieronder een modern voorbeeld. Op de site van beeldhouwer en restaurateur Walter S. Arnold (http://www.stonecarver.com/) treft u meer van zijn werk aan.

 

 

 

 

 

 

 

Zelfs de krant halen ze! In de Telegraaf van 28 september 2012 stond een artikeltje met als titiel "Waterspuwers gevraagd". Het Achterhoekse waterschap Rijn en IJssel vindt o.a. regenpijpen vervangen door waterspuwers een slimme en effectieve toepassing in de strijd tegen klimaatverandering. Een ander waterbeheer dus.
 

 

In oktober 1993 vertrok er een team van Disney-artiesten naar Parijs om de Notre Dame zowel van binnen als van buiten tot in het laatste detail vast te leggen. Ook bracht het team een bezoek aan het paleis van justitie en de meest waarschijnlijke plaats van de Court of Miracles. Al deze bevindingen werden verwerkt in de film "The Hunchback of the Notre Dame", zie rechts..

Ook van Disney, een serie over Gargoyles (1994-1997) van Greg Weisman. "One thousand years ago, superstition and the sword ruled. It was a time of darkness. It was a world of fear. It was the age of gargoyles. Stone by day, warriors by night, we were betrayed by the humans we had sworn to protect, frozen in stone by a magic spell for a thousand years. Now, here in Manhattan, the spell is broken, and we live again! We are defenders of the night. We are Gargoyles!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gargouilles, sorcieres et compagnie, een verhalenbundel van Elzbieta.
In de 12 verhalen komen heksen, gargoyles, monsters, tovenaars en helden voor (zie de foto rechts).

Gargouilles et vampires, een gedichtenbundel van J. Prelutsky (Grasset jeunesse, 2001). Trollen, monsters, gargoyles, vampieren en weerwolven komen voor in de gedichten van J. Prelutsky. De fantastische atmosfeer wordt nog eens benadrukt door de illustraties van P. Sis (zie de foto hieronder).

 

 

 

[Home][Mythologie]