Mythologie

 

 


 
 

WAAR ? 
WAAROM ? 
BOUWWIJZE 
CONTACT 
MODERN 
LEGENDEN 

Deze wezens zijn ooit bedacht om krachten, (natuur)verschijnselen en mysteries te belichamen / verklaren.
Men denkt dat een griffioen bijvoorbeeld "bedacht" is aan de hand van een dinosaurusskelet, die van een protoceratops.

Naam c.q. Begrip

Uitleg

 Cerberus

Een monsterlijke hond met drie koppen (zelfs in Harry Potter gebruikt); in de Griekse mythologie zelfs afgebeeld met een slang als staart. Hij bewaakte de poort naar de onderwereld.

 Cernunnos

In de voor-Christelijke tijd was hij de gehoornde heerser van het woud en baas over alle dieren. Hij leek veel op de Griekse sater. De kerk heeft zijn beeltenis geadopteerd en er de duivel van gemaakt.

 Chimera

In de Griekse mythologie was dit meestal een wezen met het lichaam van een geit, het hoofd van een leeuw en een staart van een draak. Het zou vuur spuwen.

 Eenhoorn

Dit zou een slank, meestal wit, paard zijn met een spiraalvormige hoorn voorop zijn hoofd. Maar meer traditioneel is het een wezen met een geitenbaard, leeuwenstaart en gespleten hoeven. Men neemt aan dat de mythe van de eenhoorn valt te herleiden uit skeletvondsten van een uitgestorven neushoornsoort. Vikingen namen hoornen van een narwal mee op hun reizen, om ermee te handelen. Vroeger kan men dit als een hoorn van een eenhoorn beschouwd hebben.

 Gargouille

Dit zou de naam zijn van een legendarische waterspuwende draak die leefde in een grot bij de Seine. Hij liet schepen vergaan en de stad Rouen onderlopen. Aartsbisschop St. Romanus heeft hem in de 7e eeuw verslagen. Hij verbrandde het lichaam. De hals en kop wilden echter niet vergaan. Deze werden aan de stadsmuur bevestigd en zo ontstond een voorbeeld voor de latere gargoyles.

 Gargoyle

In de Fantasy-literatuur een wezen dat overdag van steen en 's avonds een levend wezen is. Dit is ook overgenomen door Walt Disney (1994). Zes vliegende wezens beschermen de bewoners van het Schotse "Castle Wyvern" 's nachts. Overdag zijn ze weer van steen. Totdat ze door magie gedoemd zijn voor altijd (een eeuw) hun stenen gedaante aan te houden. Uiteindelijk belanden ze in New York waar ze samen met een nieuwe vriendin en agente het kwaad bestrijden.

 Griffioen

Met de kop en vleugels van een arend, het lichaam van een leeuw en soms de staart van een slang of schorpioen werd dit legendarische wezen afgebeeld in o.a. Babylonische en Perzische geschriften. De Romeinen en later ook de Christenen gebruikten dit wezen om gebouwen en kerken te versieren. Het gaf waakzaamheid en moed aan. Zijn klauw zou gifwerend zijn, vandaar dat men in de Middeleeuwen maar wat graag in zijn bezit zou komen.

 Hippogrief

Een gevleugeld fabeldier met de voorkant van een griffioen c.q. arend en een achterkant van een paard (ook gebruikt in Harry Potter en de Gevangene van Azkaban).

 Shachihoko

Een Chinees zeemonster met het lichaam van een vis en de kop van een tijger. Het lichaam was bedekt met giftige stekels. De Japanners gebruikten dit wezen in de middeleeuwen als gargoyle.

 

.

 

 

[Home][Mythologie]