Nederland/Belgie


 


 

WAAR ? 
WAAROM ? 
BOUWWIJZE 
CONTACT 
MODERN 
LEGENDEN 

Gargoyles in Nederland

Nederland / Delft (Maria van Jessekerk vh. St. Josefkerk)

Neogotische, rooms-katholieke parochiekerk, gebouwd tussen 1875 en 1882.

 

Nederland / Den Bosch (Sint-Janskathedraal)

Al in de 13e eeuw bevond zich op deze plek een St. Janskerk. Volgens Monumentenzorg is deze tussen 1380 en 1530 gebouwde kathedraal, sinds 1929 basiliek, het meest complete en gave gotische voorbeeld van een kerkgebouw in Nederland.

Luchtboogfiguren: bijna 100 dierlijke en menselijk figuren zitten schrijlings op de luchtbogen van de Sint-Jan. Geen enkele andere kerk kent een soortgelijke decoratie. Op deze site kunt u ze van dichtbij bekijken.
Voor meer zelf genomen foto's
klik hier.

Nederland / Eindhoven (Stadskerk Sint Cathrien)

Men startte met de bouw van deze neogotische kruisbasiliek in 1861. Onder het huidige kerkgebouw van Cuypers liggen funderingen van 7 eeuwen geleden. De middeleeuwse voorganger van deze kerk werd in 1860 gesloopt.

De architectuur is rijk aan symboliek. Zo beeldt de slanke (vrouwelijke) linkertoren reinheid, en de zware (mannelijke) rechtertoren kracht uit.
 

Nederland / Gemert (St Jan Kerk naast het kasteel)

Nederland / Utrecht (Dom)

Op deze in 1321 tot 1382 gebouwde, gotische kerk staan heel veel ornamenten Ún waterspuwers. Men neemt aan dat deze een symbolisch betekenis hadden, gebaseerd op de kerkse liturgie.


 

Nederland / Valkenburg a/d Geul (Grafkelder)

De grafkapel van de familie H. Habets-Willems bevat een paar mooie loden gargoyles in de vorm van duivelskoppen. Dit bouwwerk werd eind 19e eeuw ontworpen door dr. P.J.H. Cuypers.

 

 

 

 

 

 


 

Nederland / Zutphen (Sint Walburgis of Walburgkerk)

Nederrijnse gotiek: deze stijl komt voornamelijk voor in het midden en oosten van het land en komt oorspronkelijk uit het Rijnland; de St. Walburgis in Zutphen werd vermoedelijk in het midden van de 11e eeuw gesticht op een hooggelegen zandrug aan de IJssel, in het centrum van het domein van de heren van Zutphen, tegenover een als grafelijke palts vormgegeven hof

Gargoyles in Belgie

In maart 2008 Gent en Mechelen bezocht. Hierbij wat foto's:

Mechelen

 

 

 

 

 

 

 

Gent

Oud-postkantoor en Belfort

belgie_gent_belfort.jpg

belgie_gent_belfort2.jpg

belgie_gent_postkantoor.jpg

belgie_gent_postkantoor_detail.jpg

 

 Luik

 Een mooie! Draak?

 

 

 

 

 
Voor Duitsland,
klik hier.

 

[Home][Amerika/Engeland][Ierland/Hongarije][Frankrijk/Italie][Nederland/Belgie][Noowegen/Spanje][Tjechie/Zwitserland][Rondom Oostzee]